4 mașini pentru Parlament în valoare 2.080.000 de lei și tariful la călătoria cu troleibuzul în Chișinău ar putea crește până la 5 lei, iar cu autobuzul – până la 8 lei ! | REVOLUTION

0



Un troleibuz de pe ruta nr.4 plin cu pasageri a ajuns pe trotuar, dupa ce a pierdut o roată. Accidentul a avut loc pe 27 octombrie  pe strada Decebal, din sectorul Botanica al capitalei.


Din imaginile de mai jos  se vede că troleibuzul a trecut la o distanță de câțiva centimetrii  pe lângă un stâlp de pe trotuar,  nu au fost înregitrate victime și nici persoane traumatizate. 




Însă știrea care a apărut săptămâna aceasta  precum că  tariful la călătoria cu troleibuzul și autobuzul în Chișinău ar putea crește de 2,5 ori ar putea să-i irite la maximum pe locuitorii Chișinăului. Dacă în prezent o călătorie cu troleibuzul în Chișinău costă 2 lei, acesta ar putea ajunge până la 5 lei pentru o călătorie şi 8 lei pentru o călătorie cu autobuzul şi microbuzul față de 3 lei cât este în prezent. Solicitarea vine din partea autorităților locale care afirmă că întreprinderile municipale lucrează în pierdere. Aproximativ 50% din cheltuielile Regiei Transport Electric sunt acoperite din bugetul Primăriei, în condițiile în care tarifele nu acoperă costurile.
Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci, susține că decizia de majorare a tarifului urmează să o ia noua componență a Consiliului Municipal Chișinău, care a fost votată în cadrul alegerilor locale generale din data de 20 octombrie. În urma alegerilor din 20 octombrie, în viitorul CMC vor fi 20 de consilieri socialiști, 19 de la ACUM, 3 de la PL, câte doi de la Șor și PD, și câte unul de la PUN, PN și PCRM;

Pentru cetățenii  Republicii Moldova tarifele de 5 și 8 lei sunt nişte preţuri exagerate  mai ales când  salariile sunt  mizere și s-ar putea face o majorare dar după ce vor fi majorate și salariile. Nu știu cum se vor descurca studenții cu noile tarife pentru transport public și dacă s-ar majora la 5 și  8 lei pentru călătoria în trasport public cred că o să avem niște proteste cel puțin din partea studenților! 

Consider necesar eliminarea taxatorilor din transport public  și introducerea  sistemului de taxare electronică. Eu sunt de 9 ani diasporă și nu imi aduc aminte ca în una din țarile membre UE pe unde eu am fost să existe taxatori! E adevărat sunt persoane care verifică dacă ai scanat cardul electronic și îți pun amenzi usturătoare pentru tentativa de a călători gratuit! După o astfel de amendă poți să fii sigur că data viitoare vei scana cardul electronic. În Canada transportul public este diferit de ceea ce am văzut în UE! În primul rând stau toți într-o linie și se intră doar pe prima ușă din față, îți scanezi cardul sau poți să achiți suma de 3,25 CAD în aparat și și se va elibera un bilet!

Vezi imaginile de mai jos  






Să zicem că Moldova nu are resurse financiare și că majorarea tarifelor pentru transport public ar fi justificată însă  Parlamentul Republcii Moldova vrea 4 automobile fabricate în 2019.

Peste 2 milioane de lei ar putea cheltui autoritățile pentru a cumpăra Parlamentului patru automobile noi, fabricate în anul 2019. Alianța PSRM - ACUM este dispus că achite circa 26.000 de euro pentru fiecare mașină.

Datele portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa patru automobile noi.

 Cerințele parlamentului  pentru cele patru mașini: să fie noi, din 2019, să aibă computer de bord, să consume nu mai mult de opt litri la suta de kilometri și să fie pe cutie automată, culoarea mașinilor trebuie să fie negru – metalizat, geamuri față/spate acționate electric, dar și faruri LED și lumini de zi LED, inclusiv sistem de spălare faruri.

Cheltuielile pentru achiziționarea celor 4 mașini – 2.080.000 de lei – ar urma să fie acoperite de Trezoreria de Stat. Totodată, Legislativul nu specifică pentru ce scopuri se cumpără automobilele.

Amintim că anul trecut și Președinția RM, condusă de Igor Dodon, și-a procurat un aparat foto ce a costat bugetul de stat 162 de mii de lei, adică peste 8 mii de euro.

Deasemenea, pe 10 iulie Parlamentul Republicii Moldova a demarat o licitație în vederea procurării „echipament fotografic” în valoare de 155.800 de lei, prețul neincluzând TVA-ul. Suma  va depăși 9 mii de euro după achitarea TVA-ului.

Cum poți să majorezi prețul pentru transport public la care le cad roțiile și în același timp  să cumperi aparate de fotografiat în valoare de peste 8000 de euro și automobile în valoare de peste 2 milioane lei! 


sursa foto

Post a Comment

 
Top